Bekijk hier de veelgestelde vragen:

Hoe doe ik mee?

Vanaf 1 oktober kan je je foto's of filmpjes insturen via de Doe-mee-pagina. Nu kan je je al registreren. Dan word je op 1 oktober verwittigd dat je je beelden kan opladen. Op de webpagina 'Hoe deelnemen' lees je uitgebreid in stappen hoe je kan deelnemen aan de Natuurpunt Fotowedstrijd

Wat kan ik winnen?

Per categorie wordt er 1 prijs uitgereikt. Elke deelnemer kan slechts in 1 categorie winnen, met uitzondering van de publieksprijs.

Publieksprijs (in samenwerking met Eos): iPad met jaarabonnement Eos Wetenschap magazine

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 13 januari 2018. De winnaars en finalisten worden hiervoor per e-mail uitgenodigd.

Kan ik aan de wedstrijd deelnemen met dia's of afgedrukte foto's?

Dia's of afgedrukte foto's moet je eerst inscannen. Wij raden je aan om dit te laten doen bij je fotovakhandel en mee te geven dat je beeld minimaal 6 megapixels (6 miljoen pixels) groot moet zijn en een langste zijde moet hebben van minimaal 3000 pixels.

Hoe weet ik dat mijn beelden een voldoende grootte hebben?

Om te kunnen deelnemen aan de wedstrijd moet je over een digitale camera beschikken van minstens 12 megapixels. Dit betekent dat je toestel beelden van minimaal 12 miljoen pixels kan capteren. Hou er rekening mee dat bij het uitsnijden van delen van het beeld ('croppen') ook de grootte in pixels verkleint.

Waarom moet een beeld een minimale grootte hebben?

Van een digitaal beeldbestand met een totaal aantal van minimaal 6 miljoen pixels kan een kwalitatief voldoende goede afdruk van ongeveer 160x120 cm worden gemaakt. Dit is nodig voor de rondreizende tentoonstelling van de finalebeelden.

Hoe bepaal ik de pixelgrootte van mijn beeld?

Open je beeld in een beeldbewerkingsprogramma en ga naar 'beeldgrootte' in pixels. Vermenigvuldig hoogte en breedte in pixels en dan weet je hoe zwaar je beeld is.

Wanneer laad ik mijn beelden best op?

Vanaf 1 oktober kan je je beeldmateriaal opladen.

Onze ervaring leert ons dat de meeste deelnemers opladen kort voor de afsluitdatum. Wij voorzien een ruime bandbreedte om problemen van dichtslibben van de lijn tot een minimum te beperken, maar raden je toch aan om je beelden zo snel mogelijk op te laden. Heb je in de slotfase een oplaadprobleem, is uitwijken naar 's nachts een optie.

Komt mijn beeld in aanmerking voor de wedstrijd?

Lees het reglement aandachtig voor je je beeld oplaadt. Hou rekening met de categorieën, de technische voorwaarden en de selectiecriteria.

Hoe kan ik een filmpje insturen?

Om een filmpje in te sturen, laad je het op op YouTube en bezorg je ons de link. Daarvoor maak je eerst een account aan op YouTube. Hier vind je een handleiding om een account aan te maken. Daarna kan je je filmpje opladen op YouTube. Hoe je dat doet, lees je op deze website. Tip: zet je filmpje niet op ‘privé’, want zo kan de jury het filmpje niet zien. Enkel jij kan het dan bekijken.

Let op dat je filmpje niet langer dan 15 seconden duurt. Langere filmpjes maken automatisch geen kans op een prijs. Montages zijn toegelaten.

Wat gebeurt er met mijn beelden na afloop van de wedstrijd?

Deelnemers behouden de auteursrechten op de ingezonden foto('s). De ingezonden foto's kunnen door Natuurpunt en partners wel worden gebruikt voor communicatie over en de promotie van de huidige en toekomstige fotowedstrijd(en). De ingezonden foto's kunnen ook aangewend worden voor de rondreizende fototentoonstelling, zonder vergoeding van het auteursrecht, maar ten voordele van de bescherming van de natuur. Elk ander gebruik gebeurt in overleg met de fotograaf. Bij elke publicatie wordt een correcte naamsvermelding gebruikt.

Hoe gaat de beoordeling van de beelden in zijn werk?

Alle beelden worden anoniem beoordeeld. Na een preselectie krijgt de jury per categorie een reeks beelden te zien. Daaruit selecteren ze in samenspraak de beste beelden en een categoriewinnaar. De volgens hen beste beelden dingen ook mee naar de publieksprijs.

Het kan gebeuren dat een fotograaf met meerdere beelden geselecteerd wordt, omdat de jury de beelden anoniem selecteert.

De jury bestaat dit jaar uit acht juryleden, waaronder professionele natuurfotografen.

Hoe verloopt de stemming voor de publieksprijs?

Van 1 tot en met 31 december 2017 wordt een door de jury gemaakte selectie van de ingezonden beelden voorgesteld op www.natuurpunt.be/fotowedstrijd. Websitebezoekers kunnen daaruit maximaal één beeld aanduiden als hun favoriet. De foto met de hoogste totale score ontvangt de publieksprijs.

Op de website kan je een foto kiezen die je de mooiste, duidelijkste of indrukwekkendste vindt. De inzending met de meeste stemmen wint de publieksprijs.

Per e-mailadres kan aan elke foto die op de website zichtbaar is maximaal één stem worden gegeven.

De stemprocedure verloopt als volgt: je kan op een foto stemmen door op de knop te klikken onder de foto waarop je wilt stemmen. Je moet daarbij je e-mailadres invullen. Op dat e-mailadres ontvang je een e-mail met daarin een link (de verificatielink). Door op die verificatielink te klikken bevestig je je stem. Dan pas is het stemproces voltooid.

Wanneer en waar is de prijsuitreiking?

De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 13 januari 2018. De locatie en het rpogramma maken we later bekend.

Mijn probleem is nog niet opgelost

Stuur een e-mail naar natalie.meeuwis@natuurpunt.be met: